Så började det

När jag såg hur Petter Eliassen stakade sig till segern i Vasloppet 2015 och även i ”Birkebeineren” två veckor senare började jag fundera på hur det kunde vara möjligt att vara så stark.

Eftersom jag är forskare tog jag vetenskapen till hjälp och gick igenom de senaste 15 årens forskning inom fysiologi för längskidåkning. Det visade sig att styrketräning är mycket viktigare än man tidigare trott och att den skall bedrivas med fokus på att öka maximal styrka i specifika muskler. Träning av styrka är alltså ett viktigt komplement till den uthållighetsträning man får av att åka skidor, rullskidor, dra i Skierg, Ercolina och liknande, och det är därför jag har utvecklat Skigrip. Min förhoppning är att du skall göra bättre prestation i spåret och få större njutning av skidåkningen tack vare bättre träning.

Med Skigrip får du möjlighet att träna styrketräning på ett sätt som efterliknar längdskidåkning mycket bättre än motsvarande träning med t.ex. en skivstång. Skigrip bygger på tanken att ditt handgrepp i styrketräningen skall vara detsamma som i skidspåret.

När jag skriver styrka menar jag verkligen styrka – inte uthållighet. För att styrkan skall förbättras måste man faktiskt ta i riktigt hårt! Man fäster Skigrip på handen precis som man gör med handremmen på en stav. Sedan fäster man Skigrip i någon träningsmaskin. Med hjälp av några speciella tillbehör kan Skigrip även fästas i en stång för chin-ups, en stege eller motsvarande.

För att få bästa tänkbara kvalitet har jag vänt mig till tillverkare som kan sina material och som har känsla för skidåkningen. Reinert på MyKå i Karlstad har utvecklat och tillverkar den rostfria stålplatta som gör Skigrip så slitstark.  Jonas på Lerans snickeri i Sunne tillverkar handtagen i ask med omsorg om det unika i träets egenskaper.  Magnus och Birgit på Lindevalls Industri AB i Östersund har tagit fram och tillverkar de starka, snygga och bekväma handremmar som gör att du får rätt grepp.  Slutligen monterar jag ihop delarna till ett par Skigrip och skickar till dig.

Lycka till med träningen!